La vita è zuppa (het leven is soep)

Dat wijsheid soms op straat ligt, merkte ik een paar zomers geleden in een snikheet Genua. Beter gezegd; làngs de straat. Want tussen de vele graffiti van spreuken vol frustratie en ergernis, las ik er één die mij altijd is bijgebleven. 

“La vita è zuppa,” stond er in hoekige letters op de kalkstenen muur. “Het leven is soep.” Het onderschrift was de uitsmijter: “E io sono forchetta.” Ofwel: En ik ben de vork. Harkend door het leven zonder grip te krijgen. Is dat een kwestie van een ongrijpbare toekomst of een gebrek aan identiteit?


Noem het doelen, noem het stip op de horizon of missie – ze gaan feitelijk allemaal over waar je naar toe wilt. De bestemming. Misschien een deel van de reis. Maar niet waar je nu bent. Heel veel trainingen en workshops gaan louter over het bepalen van toekomstplannen zonder dat daar een goede basis aan ten grondslag ligt; weten WIE je bent. 

En als het dan tegenzit, als het leven een dikke onlogische soep blijkt te zijn, dan wankel je. Sta je daar. Als vork te roeren in een brei waar je geen invloed op hebt en weet je niet hoe je daar mee om moet gaan.

Wie zich verdiept in die vraag en daarmee dus in persoonlijke ontwikkeling stuit onvermijdelijk op de Groten der Aarde. En wie zicht richt op de Doen kant van het leiderschap vinden en nemen over je eigen leven zal zien dat daarin weten wie je bent het enige juiste startpunt is. Een duidelijk kompas dat je kunt gebruiken om telkens weer op te kunnen navigeren.

In onze trainingen gebruiken we vaak het voorbeeld van Rick Moranis, acteur in vele films zoals Ghostbusters en Spaceballs. Begenadigd humorist, maar op het hoogtepunt van zijn carrière getroffen door het ongeluk toen zijn vrouw de diagnose borstkanker kreeg. 

Moranis besloot zijn carrière te beëindigen om te zorgen voor zijn vrouw en jonge kinderen. Waarmee een einde kwam aan zijn acteerdoelen en volgens velen aan zijn creatieve talenten. Niet volgens Moranis, die exact wist wie hij was en zijn talenten vervolgens gewoon ‘toepaste’ op zijn vrouw, zijn kinderen en zijn thuis. Of zoals hij het zelf zei: “Er is niets geëindigd, ik heb gewoon mijn focus verlegd.” 

De vraag is; als het zo eenvoudig is, waarom gaat het dan toch zo vaak anders? Omdat veel mensen niet weten wie ze zijn. Omdat ze dat niet hebben geleerd? Omdat ze niet zijn uitgedaagd? Uit angst om te veranderen of om niet te voldoen aan de verwachtingen van iemand anders?

Wij hebben niet de wijsheid in pacht, en zullen ook niet beweren dat het hebben van een helder beeld van jouw eigen identiteit grootse zaken die ongetwijfeld achter de frustratie van onze vriend uit Genua zullen oplossen. 

Maar we weten wel dat het je gaat helpen om duidelijker en steviger te kiezen in situaties waarin er minder leuke zaken op je afkomen. Omdat je steviger in je eigen schoenen staat. Omdat je weet wat de basis is van waaruit jij keuzes maakt. Dat is geen theorie, dat weten wij uit ervaring.

Daarom willen we je vragen op zoek te gaan naar wie je bent. Wat jou drijft. Waar je van ‘aan’ gaat. Waar je een grote smile van op je bakkes krijgt. Die dingen.

Pak een leeg vel en schrijf waarden of woorden op die jou een goed gevoel geven. Geen dingen, zoals een auto of een huis. Noem het ‘energiewoorden’ als je wilt. Lol. Rijkdom. Liefde. Geven. Blijf schrijven en schaven. Tot je exact weet wie je bent en waar je voor staat.

En bedenk; het hoeft niet ineens perfect te zijn. Of, om acteur en Oscar winnaar Mahershala Ali te quoten: “Ik ben niet zozeer een succes, maar veel meer een werk in uitvoering.”Wil je snel meer weten over hoe onze training Persoonlijk Leiderschap je kan helpen?

Laat hier je info achter en we nemen contact met je op!

Emma & Marc

Coach werk, werk coaching, effectief coachen, management coach, wat is executive coaching, coaching op het werk, coaching prive, persoonlijke coaching, coach persoonlijke ontwikkeling, groei coaching, werk coaching, ik weet niet wat ik wil, niet weten wat je wilt werk gewoonte gewoontes goede slechte gewoonten habits