Het sabeltandtijger curriculum

Elon Musk zei ooit “Ik haat het als mensen onderwijs verwarren met intelligentie, je kunt een bachelordiploma hebben en toch een idioot zijn”. 

Doet mij denken aan Perriwell’s zogenaamde Sabeltand Curriculum uit 1939.


Daarin vertelt hij het verhaal van de eerste onderwijsdeskundige uit de prehistorie. Die ontwikkelde een systeem waarbij kinderen leerden vissen te vangen met blote handen, paarden te vangen door ze neer te knuppelen en sabeltandtijgers te verjagen met vuur. 

Essentiële vakken die als een wetenschap werden bedreven om te overleven.

Maar toen kwam er een nieuwe ijstijd. Rivieren werden troebel door de modder. En vissen met blote handen was niet meer mogelijk. De wilde paarden trokken weg en er kwamen snelle antilopen voor in de plaats. De sabeltandtijger stierf uit en er bleven alleen ijsberen over. 

Er werd door nieuwe denkers voorgesteld om het curriculum te veranderen. Om nieuwe vakken toe te voegen, zoals het maken van netten, het zetten van vallen en het graven van berenkuilen.

Wijze oude mannen, waaronder de onderwijsdeskundige, waren verontwaardigd. De oude kennis en vaardigheden hadden eeuwen volstaan.

“Als je een opleiding had gehad”, zeiden ze streng, “zou je weten dat de essentie van echt onderwijs tijdloosheid is. Het is iets dat onder veranderende omstandigheden blijft bestaan als een solide rots die vierkant en stevig in het midden van een woeste stroom staat.”

En zo bleef het onderwijssysteem in tact. En daarnaast ontwikkelde zich een nieuwe stroming die leerde en handelde op basis van hun tijdperk en inzichten. Zij keken naar wat er nodig was. En zij overleefden.

Laat één ding duidelijk zijn; kennis en vaardigheden zijn altijd belangrijk. Maar Tesla’s komen nooit voort uit een Sabeltand curriculum.

Verwar onderwijs nooit met intelligentie. 

Wil je snel meer weten over hoe mijn coaching jou kan helpen?

Laat hier je info achter en we nemen contact met je op!

Marc & Emma

Coach werk, werk coaching, effectief coachen, management coach, wat is executive coaching, coaching op het werk, coaching prive, persoonlijke coaching, coach persoonlijke ontwikkeling, groei coaching, werk coaching, ik weet niet wat ik wil, niet weten wat je wilt werk gewoonte gewoontes goede slechte gewoonten habits